Over Dutch Urban Miners

Wie zijn we?

De Dutch Urban Miners Foundation is een Social Company zonder winstoogmerk.  Samen met de deelnemende salons zijn we een duurzaamheidscollectief gestart dat de branche een meer duurzame richting moet geven.

Momenteel bestaat het bestuur van dit initiatief uit Wouter Mol en Paul Masselink. Uit een passie voor duurzaamheid en liefde voor de branche zijn we dit initiatief gestart. De pioniers bestaan uit het huidige bestuur en een gedreven groep deelnemende salons die alvast begonnen zijn hun eigen kleurtubes op te ruimen.

Wat doen we?

Wij verzamelen, recyclen en hergebruiken gebruikte verftubes uit kapsalons. Het verzamelen en recyclen hebben we inmiddels goed geregeld. De grote uitdaging die we nu hebben is om het verzamelde aluminium een nieuw leven te geven.

We zijn nu nog een mooi recycel initiatief, maar we hebben onszelf als doel gesteld om nog dit jaar de stap te zetten naar een circulair initiatief. Dat wil zeggen dat we de tubes een nieuw leven gaan geven als product waar salons weer blij van worden. Zo maakt de tube in zijn leven een reis die steeds opnieuw begint en die oneindig duurt. Daar worden wij, de kapper, de consument en het milieu blij van.

Waarom doen we dit?

Paul

Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met duurzame producten te vermarkten omdat ik er van overtuigd ben dat we wereld met z’n allen beter moeten maken. Na jaren werkzaam te zijn geweest bij een “gewoon” cosmeticabedrijf heb ik besloten om 7 jaar geleden het roer om te gooien.

Ik wil als vader van 2 dochters mijn kinderen een gezonde toekomst wensen en daar ben ik dus hard mee bezig. Omdat ik zag dat er veel verftubes vaak gewoon weggegooid werden ben ik daar eens over na gaan denken en kwam toen Wouter tegen. Daarna is het in een stroomversnelling gegaan.

Wouter

Mijn moeder was kapper, en ik heb er zelf ruim tien jaar in en omheen gewerkt. Ik ken veel kappers en vind het werk wat zij doen heel mooi, bijna nobel. Toen ik twee jaar geleden kennismaakte met echt groen ondernemen heb ik een plan gemaakt om een duurzaam en groen kapsalon concept op te zetten. Op het gebied van afval en recycling liep ik alleen helemaal vast waarop ik me realiseerde dat bijna elke kapper van Nederland bewust of onbewust ook tegen dit probleem aan loopt. Het kappersconcept heb ik op een laag pitje gezet, en ik ben met dit recycle idee aan de gang gegaan, en toen kwam ik Paul tegen.

Nu zijn we ruim 100 salons verder, zitten we op Europees niveau met aluminium leveranciers aan tafel en worden we benaderd door grote cosmeticabedrijven.

Pas toen ik een gezin kreeg, en ik kennismaakte met echt duurzaam ondernemen zag ik de kansen die er liggen op het gebied van bijvoorbeeld

Waar gaat dit eindigen?

Als we het recyclen van tubes goed op de rit hebben gaan we de volgende afvalstroom aanpakken, ik weet al welke, maar daar kan ik nog niks over zeggen ;) We gaan proberen om elke  kapper in Nederland verantwoord met zijn of haar afval om te laten gaan. Dat betekent dat we veel met educatie en voorlichting gaan doen, maar ook dat we groter moeten kijken dan Nederland …

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »